Nincsen jog fenntartva! – közkincs

Az Arsenal stadionjai

 

Highbury

1913-2006

 
Az Arsenal FC egykori stadionja, a Highbury 1913-tól 2006-ig volt a klub otthona. A csapat ebben az időben váltott nevet is, mivel a klub az anyagi csőd szélére került. Woolwich-ról Arsenalra keresztelték a csapatot, ennek egyik oka az volt, hogy a stadiont egy régi lőszerraktár helyére építették. A költözés előtt viszont volt egy kis gond. A Woolwich Arsenal kiesett a bajnokságból. Az új pályát egy gimnázium mellé építették, amit a második világháborúban lebombáztak. Az Arsenal 21 évig 20ezer fontot fizetett a pálya területének a használatáért.
 
Rengeteg halasztás után végül is, a már Arsenal néven futó, csapat lejátszhatta első mérkőzését a Highbury-ben.
A stadiont Archibald Leitch tervezte, aki olyan klubok stadionjaiban volt tervező, mint a Manchester United, Liverpool, Chelsea, Everton, Glasgow Rangers, sőt még az ősi ellenség Tottenham Hotspur stadion tervezésében is részt vett. A főépület az East Stand, amely már ekkor is 9000 férőhelyes volt és teraszokkal volt felszerelve.
 
Az első mérkőzést az Arsenal 2-1-re nyerte meg ebben a stadionban a Leicter Fosse ellen 1913. szeptember 6-án. Ekkor a pálya még nem volt teljesen kész, de mivel a bajnokság folytatódott a világháború alatt is ezért nem volt idő várni. 1920-ban a csapat kivívta első nemzetközi szereplését.
 
A mostani West Stand-et Claude Waterlow Ferrier tervezte meg, és 1932 decemberében nyílt meg. 4000 ülő és 17000 állóhely tartalmazott és a két rész együttesen 50000 fontba került. Az 1930-as években a stadiont átnevezték Arsenal Stadium-ra, majd 1936. októberében megnyílt a harmadik lelátó is, az East Stand.
 
Az East Stand adott otthont a klubhelyiségeknek, irodáknak és egy gyönyörű bronz szobornak, amely Hebert Chapman-t ábrázolta. Chapman az Arsenal egyik leghíresebb edzője volt, míg sajnos 1934-ben hirtelen halállal elhunyt. A második világháborúban a stadion elsősegély-központként funkcionált. A második világháborúban a North Bank lelátó tetejét lebombázták és csak 1956-ban építették újjá. 1951-ben világítást kapott a pálya. A West Stand új ülésekkel lett gazdagabb 1969-ben.
 
A stadion déli vége egy edző pálya volt. Ezt 1990-es években fedett edzőközponttá alakították át. A Clock End 1989-ben készült el teljes egészében és főként irodák kaptak benne helyet. Ezután az egész stadiont ülőhelyesre formálták.
Az új 12,000 férőhelyes North Bank 1993-ra készült el, ami már kétszintes volt.
Az idők során megjelent két óriás kivetítő a stadionban, amely két átlós sarokba került.
 
A stadion befogadóképessége 38,500 férőhelyes volt, és általában telt ház előtt játszottak a csapatok.
 

Az Arsenal FC egykori stadionja, a Highbury 1913-tól 2006-ig volt a klub otthona. A csapat ebben az időben váltott nevet is, mivel a klub az anyagi csőd szélére került. Woolwich-ról Arsenalra keresztelték a csapatot, ennek egyik oka az volt, hogy a stadiont egy régi lőszerraktár helyére építették. A költözés előtt viszont volt egy kis gond. A Woolwich Arsenal kiesett a bajnokságból. Az új pályát egy gimnázium mellé építették, amit a második világháborúban lebombáztak. Az Arsenal 21 évig 20ezer fontot fizetett a pálya területének a használatáért.Rengeteg halasztás után végül is, a már Arsenal néven futó, csapat lejátszhatta első mérkőzését a Highbury-ben.

A stadiont Archibald Leitch tervezte, aki olyan klubok stadionjaiban volt tervező, mint a Manchester United, Liverpool, Chelsea, Everton, Glasgow Rangers, sőt még az ősi ellenség Tottenham Hotspur stadion tervezésében is részt vett. A főépület az East Stand, amely már ekkor is 9000 férőhelyes volt és teraszokkal volt felszerelve.Az első mérkőzést az Arsenal 2-1-re nyerte meg ebben a stadionban a Leicter Fosse ellen 1913. szeptember 6-án. Ekkor a pálya még nem volt teljesen kész, de mivel a bajnokság folytatódott a világháború alatt is ezért nem volt idő várni. 1920-ban a csapat kivívta első nemzetközi szereplését.A mostani West Stand-et Claude Waterlow Ferrier tervezte meg, és 1932 decemberében nyílt meg. 4000 ülő és 17000 állóhely tartalmazott és a két rész együttesen 50000 fontba került.

Az 1930-as években a stadiont átnevezték Arsenal Stadium-ra, majd 1936. októberében megnyílt a harmadik lelátó is, az East Stand.Az East Stand adott otthont a klubhelyiségeknek, irodáknak és egy gyönyörű bronz szobornak, amely Hebert Chapman-t ábrázolta. Chapman az Arsenal egyik leghíresebb edzője volt, míg sajnos 1934-ben hirtelen halállal elhunyt. A második világháborúban a stadion elsősegély-központként funkcionált. A második világháborúban a North Bank lelátó tetejét lebombázták és csak 1956-ban építették újjá. 1951-ben világítást kapott a pálya. A West Stand új ülésekkel lett gazdagabb 1969-ben.A stadion déli vége egy edző pálya volt

. Ezt 1990-es években fedett edzőközponttá alakították át. A Clock End 1989-ben készült el teljes egészében és főként irodák kaptak benne helyet. Ezután az egész stadiont ülőhelyesre formálták.

Az új 12,000 férőhelyes North Bank 1993-ra készült el, ami már kétszintes volt.

Az idők során megjelent két óriás kivetítő a stadionban, amely két átlós sarokba került.A stadion befogadóképessége 38,500 férőhelyes volt, és általában telt ház előtt játszottak a csapatok.

 
A stadiont 2006/2007-es szezonban az új 60,000 férőhelyes Emirates Stadium váltotta fel. A stadionban többé nem játszottak meccset, mivel lakásokat építettek a lelátók helyére és a pályát egy nagy térré alakították át.
 

Emirates

2006-

Az Emirates Stadiont London északi részén, az Ahburton Grove-on található meg. A stadiont hivatalosan 2006 júliusában adták át, s 60432 néző befogadására alkalmas, ezzel a Premiership második legnagyobb stadionja lett az Old Trafford után, míg London stadionja közül a harmadik legnagyobb a Wembley, valamint a Twickenham után. A tervezési időszak alatt még Ashburton Grove-nak hívták a létesítményt, majd az Emirates légitársasággal való megegyezés után vette fel mai nevét. A project közel 390 millió fontot emésztett föl, de nem mindent az építkezésre használtak fel.

A stadion négy emeletből álló "mélytányér", mely végig fedett a pálya kivételével. A létesítmény designján a HOK Sport dolgozott, míg a tervezésben részt vett az AYH és Buro Happold vállalat is. Az építkezést Sir Robert McAlpine irányította, s végül az Ashburon Grove ipari területén kezdték meg a munkálatokat, nem messze a Highburytől.

A felső és alsó karéjokon is csak ülőhelyek találhatóak (26646 és 24425). A középső karéjban található a klubszint, ahol a drágább helyek, valamint az igazgatói szoba is található. Ezen a szinten 7139 ülés található, melyet 1-4 évig adnak oda a bérlőnek. Rögtön a középső szint felett van egy másik szint, ahol kis boxokat lehet találni szám szerint 150-et, melyekben 10, 12 és 15 ülés található. Összesen ezen a szinten 2222-en tudják nézni az ágyúsok hazai mérkőzéseit. Az itteni árak fixek, 65 ezer fontot kell fizetni egy ilyen boxért, egy idényre, de mindenféle hazai mérkőzésre érvényes. A legexklúzívabb része a stadionnak a Gyémánt Klub, ahova csak meghívásos alapon lehet bekerülni, s évi 50 ezer fontba kerül. A klubtagok külön parkolóval rendelkeznek, külön étterem és pincérek figyelik kívánságaikat, valamint az idegenbeli mérkőzésekre a játékosok gépén utazhatnak. Köszönhetően a rengeteg beérkező kérésnek, valamint London vagyonosabb rétegének, az ilyen kis boxok, valamint a ˇˇGyémánt Klubˇˇ után több bevételt szerez az egyesület ezekből a jegyekből, mint régen a Highbury egészéből.

A pálya mérete 105*68 méter, mellyel a Premiership egyik legnagyobb játéktere, összesen 113*76 méter van begyeptéglázva. A Highburyhez hasonlóan észak-déli fekvésű a pálya, s anyugati részén található a játékoskijáró, akárcsak a fő TV kamerák. A vendégszurkolók a stadion dél-keleti részén foglalhatnak helyet a legalsó karéjban. Összesen ott 1500-an tekinthetik meg a mérkőzést, de szükség esetén szektorok összevonásával ez a szám elérhető a 9000-et is.

A legfelső karéj úgy van kialakítva a tetővel együtt, hogy a lehető legjobb légmozgás, valamint a legtöbb napsütés érje a pályát. A stadion méretére jellemző, hogy a felső karéjokban ellentétesen ülő nézők nem láthatják egymást. Az észak-nyugati, valamint dél-keleti sarokban egy-egy óriáskivetítő található, de tervbe van véve, egy harmadik kivetítő elhelyezése az észak-keleti sarokba.

Az új stadion méltóképp emlékezik meg az Arsenal korábbi stadionjáról a Highburyről is. A klub irodáit magába foglaló részt Highbury Housenak hívják. A két hidat, mely a sínek fölött húzódnak, a Highbury legendás lelátórészeiről adoptálva Clock Endnek és North Banknek nevezték el a klubnál. A híres óra, a The Clock is felkerült az Emirates homlokzatára, s éppen a Clock End hídra néz.

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Ki volt az Arsenal legjobb játékosa a 2011-2012-es szezonban
Robin Van Persie
Mikel Arteta
Thomas Vermaelen
Theo Walcott
Laurent Koscielny